Over het contact met makelaar Zwaan is de familie Hoven positief. “We hebben dit pand van hen gekocht en zij dachten echt mee”

Gekocht: Boudewijnskerke 16 te Zoutelande, Verkocht: De Sprink 12 te Zoutelande

“We dachten altijd wel: Als er zoiets langskomt, dan gaan we in elk geval kijken. En met ‘zoiets’ bedoel ik een woonboerderij in het buitengebied, met karakter en niet al te nieuw.” Aan het woord is Steven Hoven, die met zijn vrouw Esther een monumentale woonboerderij in het buurtschap Boudewijnskerke bij Zoutelande heeft gekocht. En oud is-ie, want het pand stamt uit 1874. “Wat ons in deze woning aantrekt is de ruimte in en om het huis. De indeling pas precies bij ons. Zo zijn er een levensloopbestendige slaapkamer en badkamer op de begane grond en is de grote vide boven de woonkamer een ideale thuiswerkplek. Er moet wel het nodige gemoderniseerd worden, maar de basis van het huis is goed.”

 

 

Hoe het is om van een nieuw huis naar een oud huis te gaan? Steven lacht: “Tja, we woonden in een huis van vijf jaar oud en nu zitten we in een woning die al 146 jaar meegaat. Je komt natuurlijk wel een aantal dingen tegen. Zo is er nog enkel glas en is de verdiepingsvloer van hout. Het huis is in de jaren zeventig opgeknapt volgens de standaard van die tijd. En dat zie je terug, bijvoorbeeld aan de groene badkamer. Maar gelukkig hebben ze de authentieke elementen in tact gelaten.”

 

Karakteristiek zijn de houten balken en de dragende (houten) constructie middenin de woonkamer. Uiteindelijk is dat een overblijfsel van de oude koeienschuur die hier stond. “Verderop in de straat is er nog een boerderij waar je die bouwwijze inderdaad terugziet in de koeienstal. En de locatie van ons huis is prachtig: 50 meter van de weg, waardoor we veel privacy hebben. Dat is zeker in het hoogseizoen wel prettig.”

Over het contact met makelaar Zwaan is de familie Hoven positief. “We hebben dit pand van hen gekocht en zij dachten echt mee. Wij vonden dat zo prettig, dat we ons huis ook door Zwaan lieten verkopen. En dat ging vlot.”

Er zijn inmiddels de nodige klus-uren gemaakt, want er was wel sprake van achterstallig onderhoud. “Met zo’n huis blijft er altijd wat te doen. We zullen het stapsgewijs moeten aanpakken, want alles wat je hier doet is omvangrijk.”