“Een recreatiewoning is meer dan een leuk extraatje”

De recreatiemarkt is volop in beweging. Eigenlijk zit deze markt al vanaf 2012 in de lift. Dit is duidelijke terug te zien in de belangstelling en de prijsontwikkeling.
Het is, gezien de huidige rentestanden, ook zeer aantrekkelijk om te investeren in een recreatiewoning. Niet alleen het rendement speelt hier een rol, het zelf gebruik maken van de woning is meer dan een leuk extraatje. Dit is vaak de hoofdreden van de aankoop.

“Op de recreatiemarkt zie ik twee types of eigenlijk drie types kopers.” Aan het woord is Wilco Wisse, register makelaar bij Makelaarskantoor Zwaan in Koudekerke op Walcheren. “Het overgrote deel koopt een recreatiewoning voor eigen gebruik in combinatie met deels recreatieve verhuur om zodoende allereerst uit de kosten te komen en ook nog een aardige cent over te houden. Een ander deel kijkt puur naar het rendement op de investering. Met name bij nieuwbouwobjecten komen we dergelijke kopers tegen. Zien zij een substantiële prijsstijging dan willen ze vaak ook weer verkopen om zo door te gaan met een volgende uitdaging.”

Familiehuis aan zee

Een derde categorie zoekt niet per se een recreatiewoning maar is op zoek naar een tweede woning. Wilco: “Het liefst in de vorm van een redelijk forse, vrijstaande woning met riante tuin. Doel van de aankoop is het creëren van een familiehuis aan zee, waar opa en oma, kinderen en kleinkinderen samen of juist apart van elkaar, het hele jaar door gebruik van kunnen maken. Verhuur speelt bij hen geen rol, dat is vaak juist helemaal niet de bedoeling.”

 

 

 

Moeilijk afscheid

“En eigenlijk kom ik nooit een koper of verkoper tegen die achteraf concludeert dat het kopen van een recreatiewoning of een tweede woning een verkeerde beslissing was. Juist bij verkopers kom ik mensen tegen die zeer moeilijk afscheid kunnen nemen van hun woning. Heel begrijpelijk want het bezitten van een verblijf aan de Zeeuwse kust is echt een voorrecht. Zeker in mijn werkgebied, Walcheren, is er zeer veel vraag naar recreatiewoningen. Een kilometerslange kustlijn, fraaie natuur, authentieke landschappen, fraaie steden als Middelburg en Veere, en dat ook nog eens allemaal op korte afstand van elkaar maken van Walcheren een omgeving die gewild is bij zeer veel mensen.”

Zoektocht

Voor een vakantiehuis in Zeeland komen kopers van oudsher veel uit Noord-Brabant en Duitsland. Wilco vult aan: “ De laatste jaren zien we overigens steeds meer Vlamingen en kopers uit andere Nederlandse provincies. Wij begeleiden hen graag bij de verkoop of aankoop van een recreatiewoning. Dit begint vaak door een kennismakingsgesprek op ons kantoor in het mooie Koudekerke. Kopers en verkopers wonen vaak niet in de buurt en daarom staan wij hen als specialist graag bij hun zoektocht. Misschien wel een van de mooiste aspecten van mijn gevarieerde werk!”.